Lymfedrainage
De manuele lymfedrainage ad Modum Vodder is een zachte massagevorm die de vochtdoorstroming in het lichaam bevordert. Overtollig vocht (oedeem) wordt daarbij afgevoerd. De lymfedrainage wordt vaak toegepast in de benen, armen en het gezicht.
Relaxatietherapie
Door ontspannings- en ademhalingsoefeningen word je meer bewust van en leer je beter omgaan met de spanningsklachten die je ervaart. Er worden oefeningen gebruikt uit de methode van Dixhoorn, mindfulness, visualisaties en dynamische oefeningen. Met behulp van verschillende tools gaan we op zoek naar de voor jou beste manier om te ontspannen en deze kan je dan zelf thuis verder toepassen.
Manuele therapie en myofasciale therapie
Deze specialisatie binnen de kinesitherapie is voornamelijk gericht op nek, rug, bekken, armen en benen. Gebruikte technieken zijn o.a. mobilisaties, rektechnieken en manipulaties (‘kraken’).
Daarnaast kan deze therapie aangevuld worden met myofasciale therapie. Dit is een behandelvorm waarbij de pijnpunten, ook wel trigger points genoemd, in deze spieren worden opgezocht en behandeld. Hiertoe worden verschillende technieken aangewend zoals rekkingen, chemische compressie of aanprikken met een naald (dry needling). Het hoofddoel van deze behandelmethode is pijnvermindering en ontspanning van de spier.
Van zodra de acute pijn onder controle is, wordt oefentherapie een zeer belangrijk aspect van de revalidatie. Door oefentherapie wordt de belastbaarheid van het lichaam verhoogd ter preventie van problemen in de toekomst.
Zo wordt er o.a. veel aandacht besteed aan rugscholing. Een getrainde rug is een minder pijnlijke rug.
Littekentherapie
Deze therapie is belangrijk voor de nazorg van littekens en brandwonden. Dit kan zowel op grote als kleine littekens en kan overal op het lichaam toegepast worden. Het doel van de therapie is om eventuele pijn- en/of jeukklachten te verminderen en er wordt gestreefd naar een optimaal functioneel en esthetisch resultaat.
De therapie bestaat uit micromanuele mobilisaties waardoor verklevingen verminderen zodat het litteken soepeler wordt.
Oncologische revalidatie
Wanneer je als persoon geconfronteerd wordt met een kankerdiagnose raakt je dit in alle facetten van je 'zijn'. De bijhorende klachten en moeilijkheden zijn divers en vereisen een persoonlijke aanpak. Graag sta ik u bij doorheen de verschillende fasen van uw traject. Hiervoor volgde ik de opleiding 'kinecoach binnen de oncologische revalidatie'.
Doelstellingen van de revalidatie zijn het herwinnen of verbeteren van uw fysieke conditie, de aanpak van vermoeidheid en pijnklachten en de eventuele behandeling van (lymf)oedeem.
Niet alleen na, ook tijdens een kankerbehandeling heb je baat bij kinesitherapie. De therapietolerantie zal vergroten, klachten kunnen verminderen en de oncologische revalidatie zal de kans op herval bij sommige typen verkleinen.
Ook palliatieve patiënten kunnen ondersteund worden met advies, (comfort) therapie en bijstand.